Oprichting

Geef om Gambia is een stichting die opgericht is door Karin de Rooij en ingeschreven is bij de kamer van koophandel op 21-05-2010. Het doel van de stichting is om met name de kinderen in Gambia te helpen aan onderwijs en gezondheidszorg.

Samen staan we sterk

Er lopen ontzettend veel grote en kleine projecten hier in Gambia, geïnitieerd door Nederlandse stichtingen. Omdat Gambia een ontwikkelingsland is en de cultuur heel anders is dan dat wij dat kennen is het niet altijd makkelijk om iets voor elkaar te krijgen. Daarom werkt Geef om Gambia veel samen met andere stichtingen. Tenslotte staan we samen sterk!

In 2010 starte Karin met vrijwilligerswerk in het ziekenhuis in Brufut en draaide daar de spreekuren mee met de verloskundige Marie Joof. Met dozen met hulpgoederen en medicijnen werd het ziekenhuis extra geholpen. In 2013 kwamen we in contact met de stichting Elburg helpt Gambia, deze stichting had net een convenant gesloten met het ministerie van Volksgezondheid en zou een kliniek in het dorp Banyaka gaan bouwen. Omdat Karin in Gambia woonde werd gevraagd of zij tijdens de opbouw van de kliniek het managment wilde doen en als lokale adviseur wilde optreden namens hun stichting. Dit was een enorme uitdaging vooral omdat in de dorpjes in de bush de bevolking (lees mannen) nog erg conservatief zijn en een dame de dagelijkse leiding namens de stichting geven, was eigenlijk not done.. Een intensieve periode waarin we voor enorme uitdagingen hebben gestaan brak aan.

Opening kliniek

Op 5 april 2014 is de kliniek officieel geopend en kwam er voor de bevolking van Banyaka en 7 omliggende dorpen, gezondheidszorg dichtbij huis en was het niet meer nodig om 1,5 uur te lopen om medische zorg te krijgen. Stichting Elburg heeft er huisvesting voor de staf, een kraamkliniek een laboratorium een solar-systeem en een borehole bijgebouwd en in 2020 is er een consultatie ruimte extra bijgebouwd voor de spreekuren voor moeders en baby’s. Het sterfte cijfer van pasgeborene is hierdoor 70% verlaagd! Op 1 januari 2021 is de kliniek officieel overgedragen aan de overheid en draait de kliniek volledig op locale professionals. Een geweldig mooi en geslaagd project!

Hulpgoederen

Dankzij vele sponsoren worden er bijna maandelijks dozen met hulpgoederen ingepakt. Het transport gaat via de container van Goods for Gambia en wordt altijd keurig netjes afgeleverd bij het warehouse van deze stichting, waar de dozen kunnen worden opgehaald. Het verzenden van een bananendoos kost €7,50. De goederen worden verdeeld door Karin naar de plekken waar deze het hardst nodig zijn. Er is contact met Banyaka health center, Sukuta health center en het ziekenhuis in Brikama. Alle medische goederen worden daar naartoe gebracht. Regelmatig komt er een verloskundige, arts of verloskundige in opleiding een paar weken in een van deze health centers mee werken om kennis over te dragen. De omstandigheden waarin gewerkt wordt is totaal anders dan dat wij dat in de westerse wereld gewend zijn en kan soms behoorlijk shocking zijn. Hier is het constant improviseren en je redden met de middelen die er voor handen zijn. Deze middelen zijn vaak erg beperkt. Karin begeleid de stagiaires die in de kliniek komen werken, en probeert hen voor te bereiden op totaal andere omstandigheden waarin gewerkt gaat worden. Uiteindelijk blijkt het voor allen een bijzondere en onvergetelijke ervaring te zijn.

Naar school

De armoede is groot en veel kinderen kunnen daardoor niet naar school. Geef om Gambia zoekt mensen die een kindje willen sponsoren zodat deze naar school kan. Scholing is enorm belangrijk voor de toekomst van de kinderen. Zij spreken alleen een stamtaal en op de nursery (kleuter) school wordt gestart met het leren van de Engelse taal. Dit vergroot hun toekomst om later werk te kunnen vinden. Voor 65 euro per jaar kan het kind naar school, dit is inclusief uniformen en boeken. Het is geweldig om te zien hoe de kinderen opbloeien en hoe blij de ouders zijn met de kans die hun kinderen krijgen. Momenteel zijn er 30 kinderen die dankzij een sponsor naar school kunnen!