Opzetten nursery-school en landbouwproject in Gibangarr.

We zijn ook naar de dorpjes in de bush gegaan omdat daar niet snel hulp komt daar deze moeilijker bereikbaar zijn en verder landinwaarts liggen. Zo kwamen we in het dorp Gibangarr terecht dat net voorbij Sibanor ligt. Voor alle gezinnen in het dorp hadden we een zak rijst. De ontvangst, blijheid en dankbaarheid was indrukwekkend. Dit dorpje ligt er vergeten bij, en er zijn geen voorzieningen. De jeugd maakt bijna geen kans op enige vooruitzichten in hun toekomst. Doordat er geen nursery school is leren de kinderen geen Engelse taal. Wanneer de kinderen oud genoeg zijn om zelfstandig te reizen naar de dichtstbijzijnde basisschool kunnen zij de lessen die in het Engels gegeven worden niet volgen omdat zij deze taal nog niet beheersen. Gevolg is dat de meeste kinderen uiteindelijk weer thuis komen te zitten.

Na vele gesprekken met de alkilo (burgemeester) en de dorpsoudsten hebben we besloten om dit dorp te gaan helpen. We starten een landbouw project waarin er geleerd wordt om zonder chemicalien en op ecologische wijze groenten en fruit verbouwd kan worden. In de praktijk op het land werken onder deskundige begeleiding, waarbij men o.a leert om compost te maken en hoe je met diverse planten een spray kunt maken om ongedierte te bestrijden. Het gaat om het leren hoe de gewassen te planten, te verzorgen en uiteindelijk te oogsten. De world health organisation dringt al langere tijd aan op zelfredzaamheid op het gebied van voedsel.

Voor het dorp is het goed om hun eigen voedsel te kunnen verbouwen en evenetueel inkomsten te genereren door de verkoop hiervan. De jongeren die geleerd hebben hoe het werkt kunnen daarna hun kennis overdragen en aan mensen uit andere delen van het land laten zien wat voor mogelijkheden er zijn. Inmiddels is er een stuk land beschikbaar gesteld en zijn de jongeren druk bezig geweest om het land te egaliseren. Daarna moest er een omheining geplaatst worden zodat de koeien, geiten en ander loslopend vee het land niet kan betreden. Dit is namelijk vaak het probleem, wanneer mensen druk zijn geweest om wat gewassen te kweken, werd het net voor de oogst opgegeten door het loslopende vee.

Daarnaast gaan we helpen om een nursery schooltje te bouwen, zodat de kinderen de kans krijgen om daarna het basisonderwijs te kunnen volgen. Ook hier zijn duidelijke afspraken over gemaakt. Wij helpen en adviseren maar het dorp is verantwoordelijk voor de bouw van de school. We hebben zand en cement naar het dorp laten brengen en de mannen zijn druk bezig om stenen te maken. Wanneer er voldoende stenen zijn gemaakt zal er worden gestart met de bouw van 3 lokalen. Ook de kinderen van de omliggende dorpen zullen hier van harte welkom zijn.

Het idee is om er een fullboard school van te maken, dat betekend dat de kinderen een maaltijd op school krijgen. Dit kan mogelijk gemaakt worden door producten van het landbouw project voor de maaltijden te gebruiken. Daar de armoede groot is, is het fijn als de kinderen in elk geval 1 goede maaltijd krijgen voor die dag. De kinderen worden ook meegenomen in het landbouw project en krijgen een schooltuintje. Jong geleerd is oud gedaan!

Natuurlijk is er voor deze projecten geld nodig, mocht u een donatie willen doen dan is die heel erg welkom. Met veel kleine beetjes komen we er ook! Op onze facebook pagina vind u regelmatig een update van alle activiteiten.